Definitioner
Metaforhjemmesiden ved Carlo Grevy - ny e-mail

Tilbage Hovedmenu Op Næste

Nyt - antologi om metaforer, metaforteori, kognitiv semantik og fagsprog

 

 

Metafordefinitioner

Heltberg & Kock

Kirsten Rask

John Mogensen

Eva Heltberg & Christian Kock: Skrivehåndbogen (1997)

En metafor betyder et udtryk med overført betydning. Det vil sige at udtrykket ikke skal opfattes i bogstavelig betydning, men i virkeligheden betyder noget andet som det i en eller anden forstand ligner. Hvis en fyr kalder en pige min egen smørblomst, så skal smørblomsten tages i overført betydning. Pigen er ikke sådan én, men ifølge fyren ligner hun den. Man kan så spørge hvad ligheden består i - det siger en metafor nemlig ikke noget om. Den der hører eller læser metaforen, må selv tænke over hvad ligheden er - og det kan være noget af det spændende ved metaforer.

Kirsten Rask: Stilistik (1995)

Metafor. Billedligt udtryk, uden sammenligningens som eller ligesom metaforen står simpelt hen i stedet for noget, fx Lavvande i kassen, Flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet, Med ordets Sværd…Metaforer er et gennemgående element i digte…

 

John Mogensen m.fl.: Danskbogen (1995):

En metafor kan defineres som en billedlig omskrivning, der skal forstås ud fra den sammenhæng, som den indgår i… I sætningen "Hun er smuk som en rose" indgår der altså en sammenligning, mens sætningen "Hun er en rose" er et metaforisk udtryk…. Det er især i det digteriske sprog, vi finder nye og originale metaforer, som pludselig får os til at opleve en situation eller et synspunkt på en anden måde, end vi ellers er vant til.

Udtryk som "mulden har klædt sig" og "den stumme skov" opnår nemlig en stor del af deres sproglige intensitet ved, at døde fænomener som mulden og skoven tillægges menneskelige egenskaber. En sådan besjæling er ikke blot med til at gøre det sproglige udtryk mere levende, men kan i hverdagssproget være med til at gøre et problem eller en beskrivelse mere anskuelig, end normalsproget giver mulighed for. Noget tilsvarende er tilfældet ved personificeringen, hvor et abstrakt begreb tillægges menneskelige egenskaber.

 

14-03-05 / CG